Utorak, 21 ožujka, 2023.
ispovjedaonica

Župnikov poticaj za ljetne mjesece

Poštovani župljani i župljanke i svi koji ovih ljetnih mjeseci navraćate u župu Vidovice! Već sam na nedjeljnim misama nakon oglasa pozivao sve da u ovim ljetnim mjesecima ne zaboravimo odmoriti dušu. I to po sakramentima svete Ispovijedi i Pričesti.

Mnogi će i ovoga ljeta na godišnje odmore. Neki će pohoditi veća ili manja svetišta, osobito Gospina, kojih u našem narodu ima jako puno. Ima onih koji kroz godinu, barem tako kažu, nemaju mogućnost ispovjediti se. Tijekom ljeta u kalendaru ima puno svetkovina. Konačno svaka je nedjelja svetkovina. Zato pozivam sve župljane i župljanke i sve one koji navraćaju u župu: pristupite ispovijedi. Oni koji ne obavljaju mjesečne ispovijedi neka uz božićnu i uskrsnu ispovijed kao treću u godini obave jednu ispovijed i tijekom ljeta.

Kako i gdje pristupiti ispovijedi

Na području Bosanske Posavine ima sasvim dovoljan broj svećenika i svi su, koliko mi je poznato, raspoloženi saslušati ispovijed. Na područje župe Vidovice navraćaju i domaći svećenici koji ovdje provode svoje godišnje odmore. Župnik je na raspolaganju u ispovjedaonici pola sata prije svake mise. Žalosno je, i nije istina, kada se pojave vjernici koji redovito borave ili dolaze u župu, koji tvrde da se godinama nisu mogli ispovjediti.

Za svetu ispovijed je slobodno odabrati bilo kojeg svećenika. Uvijek kod pristupanja ispovijedi postoji nelagoda i strah. Kod nekih i odbojnosti. Ne smijemo zaboraviti ni đavolji papak u tome. Ako ičega –  đavao se plaši ispovijedi! Za ispovijed je potrebno dobro se pripremiti prije ispovijedi. Ispitati sebe pošteno i otvoreno, posložiti red kojim ćemo kazivati grijehe, moliti Duha Svetoga neka me prosvijetli i raspoloži. U ispovijed spadaju samo grijesi: izreći ih kratko i jasno. Ne pričati “markove konake” i pritužbe na sve okolo. Ako postoji nešto nejasno u pitanjima savjesti ispovjedaonica je mjesto gdje to treba upitati. Pitanje postaviti što jasnije i što jednostavnije. Na svećenikove upite odgovarati iskreno i jasno. Saslušati savjet ako ga ispovjednik daje. Pažljivo saslušati pokoru i što prije izvršiti.

sv Leopold
              sv. Leopold

Nekoliko uputa vezano uz ispovijed

Gluhe i nagluhe osobe neka traže ispovijed mimo ispovjedaonice u prikladnom prostoru. Ako netko treba dužu ispovijed ili razgovor o pitanjima savjesti treba prethodno najaviti i uzeti termin. Takvi mogu odabrati župni ured ili ispovjedaonicu. Po želji.

Ima i članova Crkve kojima je zabranjena ispovijed i pričest. Osobe koje žive u crkveno nevjenčanom braku, osobe koje su rastavljene u crkvenom braku dijelom ili sasvim svojom krivnjom. Njima preporučujem neka ustrajno idu na mise, redovito obavljaju dnevne molitve, obavljaju postove, čine dobra djela svima u potrebi. Neka se uzdaju u Božju providnost.

Sve molim neka na ispovijed dođu ranije, na vrijeme. Molim vas ne držite propovijed i ne tumačite vjeru svećeniku u ispovijedi. Ne zadržavajte one koji čekaju bez potrebe. U crkvu i na ispovijed dođite u prikladnoj odjeći. Crkva nije plaža ni modna pista. Napomena: bolje je ne obaviti ispovijed nego obaviti neiskrenu i svetogrdnu ispovijed i pričest!

U ovoj župi ispovijed se može zatražiti i u drugo prikladno vrijeme. Ovdje, naravno, mogu pristupiti ispovijedi svi kršteni vjernici iz bilo koje župe.

Na sve zazivam Božji blagoslov, zagovor Blažene djevice Marije i svetih ispovjednika sv. Leopolda i sv. padra Pija!

                                                                                                                                                                                                                       župnik vidovljanski Marijan