Utorak, 16 travnja, 2024.

Staro groblje

staro groblje vidovice

Na području sela Vidovice postoje tragovi Antičke nekropole koje je otkrio pok. dr. Marko Babić, čovjek koji je znanstveno i vrlo stručno istraživao prošlost Vidovica

Na području sela Vidovice postoje tragovi Antičke nekropole koje je otkrio pok. dr. Marko Babić, čovjek koji je znanstveno i vrlo stručno istraživao prošlost Vidovica te svoje spoznaje objavio u knjizi „Župa Vidovice“ 2003. godine. Nekropola (mjesto ukopa – groblje) se danas nalazi dijelom u koritu rijeke Save, a dijelom između nasipa i savskog korita.

Postoji i spomen srednjovjekovnog groblja iz predturskog razdoblja koje spomenuti autor smješta na područje oko prvotne crkve sv. Vida. Fra Baro Krajinović spominje to groblje „Antiquum coemeterium“ 1855. uz crkvište, mjesto nekadašnje crkve za koje se u to vrijeme još uvijek znalo.

Pretpostavka je da su se Vidovljani ukapali u to groblje do kraja XVII. Stoljeća, kada preseljavaju u oslobođenu Slavoniju. Povratkom u Posavinu, početkom XVIII. st. Nastalo bi sadašnje Staro groblje.