Ponedjeljak, 25 rujna, 2023.
Jubilarci

Proslava 25 godina svećeništva i godišnjica života

U župi se ovih dana slave različita slavlja. Uz vjenčanja i krštenja kojih ovih dana ima priličan broj, u subotu 30. srpnja proslavljeno je i nekoliko jubileja.

Preč. Darko Tomašević proslavio je 25. godišnjicu svećeništva i 50 godina života, a skupa s njim i salezijanac iz Kopanica o. Pejo Orkić. Članica družbe sestara sv. Križa s. Alojzina Tomašević proslavila je 80. rođendan, a njezin brat fra Franjo 75 godina života.

Prijepodnevno misno slavlje u crkvi sv. Vida predvodio je fra Franjo uz koncelebraciju dvojice jubilaraca. Uz familiju i vjernike pridružio im se i kotorski biskup u miru mons. Ilija Janjić, svećenik dubrovačke biskupije vlč. Vilim Petrović, domaći župnik o. Marijan Brkić te trajni đakon Ilija Knežević.

Poziv na molitvu za duhovna zvanja

Na početku misnog slavlja jubilarce i sve okupljene pozdravio je župnik Brkić. Zaželio je svima koji su slavili još puno plodnih godina života i svećeničkog, odnosno redovničkog djelovanja. Fra Franjo je na početku sve okupljene pozvao na radosno življenje života i poslanja u današnjem svijetu. To je moguće ljubeći Boga i bližnje. Na kraju mise okupljenima se obratio i mons. Ilija podsjećajući koliko je župa Vidovice bila plodna zvanjima. U prvom redu zahvaljujući katoličkim majkama s ovog prostora koje su žarko željele ali i molile da im Bog jedno dijete pozove u duhovno zvanje. Potaknuo je na molitvu neka nam Bog i u budućnosti dade takvih majki i sinova i kćeri koji će se spremno odazvati Božjem pozivu.

Zanimljivi i bogati dosadašnji životi slavljenika

Jubilarac dr. Darko Tomašević u svojih 25 godina je završio studij biblijskih znanosti te je dugogodišnji profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Već deset godina je kanonik Vrhbosanske nadbiskupije i arhiđakon Toliškog arhiđakonata.  Već sedam godina je dekan Teološkog fakulteta. Uz to se bavi spisateljskim i prevodilačkim radom s teološkog područja te uređuje  teološki časopis „Vrhbosnensia“. Uza sve to rado boravi u rodnoj župi Vidovice gdje se nesebično uključuje u pastoralne aktivnosti spremno pomažući župnicima.

Salezijanac vlč. Pejo Orkić rodom je iz Kopanica. U svojih 25. godina svećeništva vršio je uz brojne druge i službu provincijala svoje salezijanske družbe. Trenutno je na mjestu odgojitelja bogoslova u salezijanskom zavodu u Rimu.

Fra Franjo Tomašević, stric preč. Darka, član je franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda u Hrvatskoj. U svojih 75 godina života od kojih je 49 u svećeničkom zvanju vršio je različite službe na području svoje redovničke provincije. Bio je župnik i u više navrata na službi gvardijana, a sada je gvardijan u franjevačkom samostanu u Krapini.

Njegova sestra, s. Alojzina živi svoje umirovljeničke dane u samostanu sestara sv. Križa u Đakovu. A 42 godine je kao redovnica provela radeći  u Đakovici na Kosovu.

Svim slavljenicima iskrene čestitke i želje da i u buduće budu vršitelji volje Božje na svijetu!