Ponedjeljak, 25 rujna, 2023.
prosjacenje

Caritas BiH je u srijedu 31. svibnja objavio upozorenje o osobama koje se na internetu lažno predstavljaju i navodno prikupljaju sredstva za tu ustanovu Katoličke Crkve. Kako prenosi Katolička tiskovna agencija ovo nije prvi put da se takvo nešto događa. Neprestano se pojavljuju osobe koje se lažno predstavljaju bilo po kućama bilo putem internetskih mreža koje navodno u ime neke župe ili konkretnog župnika prikupljaju pomoć za neku osobu u potrebi ili za neku gradnju. To se evo događa i Caritasu koji se oglasio na svojoj službenoj stranici. Njihovo priopćenje prenosimo onako kako ga je prenijela KTA.

“Cijenjeni prijatelji i dobročinitelji Caritasa,

Ovih dana, što nije prvi puta, putem interneta pojavio se pokušaj prikupljanja donacija konkretne osobe putem interneta u korist Caritasa. Sve Vas upozoravamo i pozivamo na oprez uz napomenu kako s konkretnom osobom tako i s konkretnim pozivom mi u Caritasu u BiH na svim razinama nemamo ništa.”

Događa se i u župi

Župljanima skrećemo pozornost da ne nasjedaju na takve laži. Događa se to i na području ove župe. Nitko se u župi ne može pojaviti i skupljati sredstva a da to ne bi bilo najavljeno na nedjeljnoj misi. Na stranu to što skupljanja uvijek obavljamo u crkvenom prostoru (crkva ili ured). Ako vas kontaktiraju ili vam dolaze na vrata takve osobe koje u ime župnika  i župe Vidovice nešto skupljaju budite sigurni da je to prevara. Bez obzira da li se to događa u BiH ili kojoj drugoj državi. Nažalost, takve osobe u ovoj državi prolaze nekažnjeno pa je pojava sve češća. Ponavljamo: Nikada nitko za vrijeme ovog župnika nije dobio tavo dopuštenje niti će ga ikada dobiti! Za one koji su u potrebi (siromaštvo, nesretni slučajevi, potresi i sl.) uvijek smo skupljali novčane priloge u crkvi i transparento dostavljali. Molimo prenesite to i osobama koje nemaju kontakta s internetom. Osobito starijima jer oni su najčešće žrtve takvih prevara.

Ako netko hoda i skuplja u svoje ime ili neke nekatoličke ustanove – to nije u nadležnosti župe. Vaša volja, dati ili ne dati. Nemojte ih upućivati na župnika koji “zabranjuje davati”. Molimo prenesite i ovaj dodatak, a ne samo pola ili trećinu informacije!