Utorak, 16 travnja, 2024.
vjencanje

Obavijest parovima koji namjeravaju sklopiti crkveno vjenčanje tijekom 2024. godine u župi Vidovice.

– Termin vjenčanja (datum, sat, po želji svećenik koji bi vjenčao) može se dogovoriti u župnom uredu od danas pa nadalje. Treba računati da su dani oko blagdana Božića puni događanja pa župnik neće biti cijelo radno vrijeme dostupan u uredu. Uz malo strpljenja i razboritosti sve možemo riješiti.

– Dokumenti: u župi se mogu vjenčati parovi od kojih su oboje ili jedno župljani ove župe. Stranka koja nije krštena u ovoj župi treba donijeti iz župe krštenja Krsni list s ubilježenim datumom krizme i slobodnim stanjem za brak. Krsni list ne može biti stariji od 6 mjeseci!

– Za sklapanje braka Biskupska konferencija BiH traži obavljanje Tečaja priprave za brak. U Šamačkom dekanatu zajednička priprava će biti 02. ožujka 2024. u župi Tolisa. Tečaj je cjelodnevni. Molim unaprijed planirati taj dan. Oni koji su u inozemstvu tečaj će dogovoriti sa svojim svećenikom u Hrvatskoj katoličkoj misiji ili župi boravka i donijeti potvrdu.

– Prije vjenčanja prema zakonima u BiH potrebno je obaviti civilno vjenčanje i najkasnije na Zaruke donijeti civilni Vjenčani list na uvid.

– Mladenci će župniku prijaviti imena svjedoka (kumova). Oni ne trebaju donositi nikakve potvrde. Neka budu punoljetne osobe, pričešćene i krizmane.

– Parovi od kojih ni jedno nije kršteno u župi i ne žive na području župe donijet će od svog župnika „Dozvolu za vjenčanje u drugoj župi“ ili „Otpusnicu za vjenčanje“.

– Molim neka se ne planiraju vjenčanja uoči i na dan patrona župe Sv. Vida, na dan Velike subote i Uskrsa, na prvi i drugi dan Božića.

– Mladenci su dužni upoznati župnika tko fotografira i snima, a te osobe su dužni upozoriti da se drže propisa ponašanja u crkvi.

– Ispovijed prije vjenčanja mladenci i svjedoci mogu obaviti u župi ili kod bilo kojeg svećenika po želji. Dopušteno je i odabrati vjenčatelja (bilo koji ovlašteni svećenik). O njegovom imenu i pristanku treba obavijestiti župnika na vrijeme. U slučaju da on otkaže u posljednji čas sami snosite odgovornost.

-Mladenci i svjedoci (posebno mladenka) će na vjenčanje doći prikladno obučeni za crkveni prostor i svečanost događaja. Na isto, kao i na dolično ponašanje pozovite i svoje goste.