Utorak, 21 ožujka, 2023.
Patron22

Zaštitnika župe sv. Vida svečano smo proslavili s nadbiskupom Vukšićem

Župna zajednica se i ove godine na proslavu svojega zaštitnika sv. Vida spremala devetnicom. U nedjelju 12. lipnja započela je trodnevnica. Devetnicu je do nedjelje i prvi  dan trodnevnice predvodio župnik Marijan. Zadnja dva dana trodnevnice mise je predvodio i propovijedao vlč. Đuro Arlović, župnik u Prudu.

Na sam dan patrona bile su dvije mise na kojima je sudjelovao velik broj vjernika. Misu u 8 sati predvodio je župnik. Misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup uz sudjelovanje 28 svećenika i 2 đakona. Uz vjernike na proslavu su pristigli svećenici iz dekanata, iz drugih župa iz Posavine kao i domaći svećenici sinovi ove župe.

Nadbiskup o mučenicima

Nadbiskup je u propovijedi govorio o Isusu kao izvoru svakog mučeništva. Na Isusovom mučeništvu svoje je svjedočanstvo utemeljio i sv. Vid koji se na prostoru ove župe slavi već stoljećima. Mons. Vukšić također je spomenuo i današnju novu kategoriju mučeništva – bijelo mučeništvo. Osobe, kršćani koji za svoju vjeru ne prolijevaju krv ali podnose silne progone ustrajni u vjeri u Krista. Spomenuo je i tolike kojima je uskraćeno pravo na život a bez ikakve njihove krivnje i mogućnosti da se brane.

Zahvala svima koji su doprinijeli proslavi

Misu je svojim pjevanjem uljepšao župni zbor i čitači. Pripjevni psalam i  aleluju prije evanđelja pjevale su u duetu curice Barbara i Suzana. Svoj doprinos služeći za vrijeme misnog slavlja dali su i naši ministranti. Na kraju mise župnik je zahvalio svima koji su novčano ili svojim radom doprinijeli da proslava patrona sv. Vida bude što ljepša i veselija. Također je zahvalio i kolegama svećenicima na njihovom dolasku. Posebnu zahvalu izrekao je Nadbiskupu koji je unatoč brojnim krizmama i obvezama našao vremena pohoditi župu Vidovice. Nakon mise domaći su svoje goste poveli na objed u obiteljske domove, a svećenike je župnik ugostio u dvorani župne crkve.