Ponedjeljak, 25 rujna, 2023.

Jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za svoga nebeskog zaštitnika ima Sv. Vida, mučenika i po kojemu je dobila ime – Vidovice, proslavila je 15. lipnja svoj patron.

Misno slavlje uz koncelebraciju 30 svećenika predslavio je p. Ivica Musa.

Na početku je nazočnima dobrodošlicu izrazio župnik domaćin vlč. Josip Senjak, ističući radost što su se oko Kristova oltara, u kojega su u ovoj župnoj crkvi ugrađene moći Bl. Alojzija Stepinca, okupili brojni svećenici, osobito rodom iz župa Vidovice i Kopanice (koje su do 1979. bile jedna župa).

Isusovac p. Musa, rodom iz Sarajeva, a sada župnik u župi Prečistog Srca Marijina u zagrebačkom naselju Jordanovac, u svojoj je homiliji, nakon misnih čitanja koja su pročitale djevojke u narodnim nošnjama ovoga posavskoga kraja, govorio o punini života koji daje plod brojnih duhovnih zvanja kojima svjedoči ovo selo u Bosanskoj posavini. Potaknuo je nazočno vjerničko mnoštvo da se nikada ne zadovoljava osrednjošću nego uvijek, po primjeru svojih predaka, teži za savršenošću svjedočenja za Krista kako je to do mjere radikalne ljubavi učinio Sv. Vid.

Na kraju mise, župnik Senjak je izrazio radost što će u ovoj vjerničkoj zajednici, prvi put nakon 18 godina biti slavljena mlada misa koju će 21. srpnja imati isusovački mladomisnik p. Perica Klarić.

Inače, župa sv. Vida u Vidovicama nadomak Orašja, osnovana je 1853. Prije posljednjega rata u njoj je živjelo 2 347 Hrvata katolika, a prema crkvenim statistikama danas ih je 750. Osim izbjeglištva 1990-ih, ovaj je kraj 2014. poharala i poplava te je ovdašnji puk u četvrt stoljeća dva puta morao počinjati iznova. No, unatoč svemu, upravo je ovdje vidljiv Božji blagoslov te se Vidovice, kao rijetko koje mjesto, mogu pohvaliti s 90-ak duhovnih zvanja.