Ponedjeljak, 25 rujna, 2023.

Svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Vida u Vidovicama te molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, u subotu 23. listopada 2021. obilježena je 29. obljetnica oslobođenja župa Vidovice i Kopanice pokraj Orašja u Bosanskoj Posavini.

Naime, 23. listopada ratne 1992. branitelji iz postrojbe 106. HVO brigade Orašje oslobodili su Vidovice u kojima su živjeli isključivo Hrvati katolici i koje su početkom svibnja te godine zauzeli srpski oružnici te prognali sve žitelje, a ubili i masakrirali one koji su pronašli i srušili staru i novu crkvu kao i većinu od oko 500 obiteljskih kuća. Dva dana kasnije branitelji su oslobodili i susjednu župu Kopanice koje su srpski oružnici također zauzeli, ali nisu srušili ni crkvu ni većinu obiteljskih kuća u kojima je, uz katoličku većinu, također živi manji broj pravoslavnih Srba.

Svetu misu za sve ubijene i poginule predvodio je mjesni župnik vlč. Marijan Brkić uz koncelebraciju petorice svećenika. Župljanima Vidovica, Kopanica i Jenjića pridružili su se na Misi predstavnici domaćih braniteljskih udruga, izvršne i zakonodavne općinske i županijske vlasti te gostiju iz braniteljskih udruga u RH.

„Da nije bilo branitelja koji su poginuli, kao i živih koji su među nama i koji su dragovoljno pristali boriti se, pa i svoj život dati da bi ovo mjesto danas bilo slobodno, mi bi možda danas ili na Svi Svete i Dušni dan došli na ruševine, na nepokošeno groblje upaliti svijeće. Najposlije, vidimo što se događa na drugim mjestima koja su ostala neoslobođena i od tuda je naša velika zahvalnost braniteljima, posebno poginulima“, kazao je župnik Brkić, a prenijela Radiopostaja Orašje.

Župnik Brkić je potaknuo je sve prisutne na promišljanje o vlastitom životu, vjeri i dostojanstvu.

„Dostojanstvo nije nešto što će ti netko donijeti ili servirati, nego se dostojanstvo osvaja i nosi u sebi. To je razlog, poštovani branitelji, zašto sam prihvatio da danas budemo ovdje s ratnim zastavama, da se sjetimo da je to bio častan posao. Nakon svega ne mogu shvatiti i ne mogu se pomiriti s tim da ovdje nema života, jer Posavina živi bolje nego što je ikada u povijesti živjela. Zašto smo branili Vidovice, Orašje i druge krajeve ako odlazimo i ako nas nema? Onda ispada kako su naši branitelji uzalud poginuli.

Stoga hoću da se kroz ove Svete mise i proslave dadne znak života i da se osvijestimo da se ovdje može živjeti. Uz sve ono što posjedujemo, ovdje u blaženoj Posavini se može živjeti, ali treba biti vjernik i zadržati Boga, jer Bog je izvor dostojanstva i darivatelj razuma“, poručio je vlč Marijan Brkić s oltara crkve svetog Vida mučenika, a prenijela Radiopostaja Orašje.

Nakon Svete mise svi su pošli do obližnjeg spomen obilježja gdje je župnik Brkić predmolio opijelo za 49 poginulih branitelja i civila čija su imena tu napisana kao i za sve poginule i preminule. U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata „23 listopad“ Vidovice uslijedilo je polaganje vijenaca i cvijeća.

I u susjednoj župi Kopanice slavljena je Sveta misa te položeni vijenci i zapaljene svijeće pokraj spomen obilježja.

Na facebook stranici Udruge iz Vidovica objavljene su i brojne fotografije s ovog događaja od kojih neke i ovdje prenosimo. (kta)