Ponedjeljak, 25 rujna, 2023.

Tradicionalno na dan smrti Šime Ivkića, a uoči blagdana Sv. llije vjerni puk župe sv. Vida mučenika iz Vidovica kraj Orašja okuplja se na starom groblju kako bi slavio sv. misu.

Župnik vlč. Josip Senjak je rekao: Povod našeg okupljanja je dan smrti Šime Ivkića koji je na svoj način ostavio svijetli trag i kojeg narod ove župe i ovog kraja drži, a i zove svetim. Nedavno smo imali znanstveni simpozij o Šimi Ivkiću na kojem smo nastojali osvijetliti sve ono vezano za ovog mladića i to ne samo na razini pobožnosti koja katkada zna otići u krivom smjeru. Moj stav kao župnika prema fenomenu Šime Ivkića svodi se na to da je dobro i da treba isticati primjere vjere koji će danas pomoći nama živjeti svoju vjeru, ali isto tako da sve to ne smije izaći iz okvira što majka crkva uči.

Kardinal Vinko Puljić predslavio je sv. misu i uputio pastirsku riječ.

Poručio je: – Žudite za Bogom, jer kad čovjek istinski žudi za Bogom onda mnoge stvari koje nas opterećuju i na koje trošimo energiju, postat će bezvrijedne jer ćemo prepoznati prave vrijednosti koje se nalaze u Bogu. Radujem se kad vidim da ljudi znaju voljeti svoje i narod treba i smije častiti divnu krepost i poštovati Šimu Ivkića, ali pravo proglašavanja Svetim ostavite crkvi. Šimo Ivkić ostavio je svjedočanstvo strpljivosti u bolesti, a svima nama potrebna je krepost i strpljivost prema samima sebi.