Ponedjeljak, 25 rujna, 2023.
hodocascen

Godišnje hodočašće iz župe Vidovice u župu Gornja Tramošnica.

I ove godine smo iz župe hodočastili u Gornju Tramošnicu kako bismo ondje sudjelovali u proslavi patrona Gospe od anđela 02. kolovoza.

U ponedjeljak nakon mise u 8 sati hodočasnici kojima se priključila i skupina vjernika iz Kopanica krenuli su kroz selo prema Jenjiću. Ondje su se pridružili  i hodočasnici iz Jenjića tako da je prema Tramošnici krenulo oko 86 osoba.

Kolona se kretala uobičajenim pravcem Vidovice – Jenjić – Čović Polje – Obudovac – Donja Tramošnica – Gornja Tramošnica. Cijelo vrijeme i na odlasku u ponedjeljak i na povratku vjernike su pratili pripadnici policije iz postaja Orašje, Pelagićevo i Šamac.

Uz molitvu i dobro raspoloženje

Uz dobro raspoloženje, pobožne pjesme i molitve našlo se vremena i odmore kod dobrih domaćina usput. Jedno od odmorišta na odlasku bila je i župna crkva sv. Ive u Donjoj Tramošnici gdje je hodočasnike ljubazno dočekao župnik fra Joso. Na svim odmorištima hodočasnike su pićem i drugom okrepom častili vidovljani koji su na sebe preuzeli logistiku.

Po dolasku hodočasnike je uz zvona dočekao župnik Gornje Tramošnice fra Marko te izmolio prigodnu molitvu i podsjetio na značaj proslave Gospe od Anđela, odnosno porcijunkulskog oprosta.

Slijedio je noćni odmor-tko pod vedrim nebom, šator, vreće – tko u crkvi, tko u garažama.

Na sam dan Gospe od Anđela naši hodočasnici su se ispovijedali i sudjelovali na misnim slavljima. Povratak je uslijedio nakon svečane svete mise.

Po povratku u župnu crkvu sv. Vida izmoljen je završni hodočasnički blagoslov i upriličena tombola za sve koji su pješačili. Sretna dobitnica je dobila prigodnu Gospinu  sliku a svim hodočasnicima župnik je podijelio blagoslovljene Benediktove medalje kao uspomenu na hodočašće 2022.